/   realestate-bosniaandherzegovina.com   / Srpski  

2019-10-13 21:24:55

Ponosan sam što ste svi u Srbiji, čini se da je Srbija jedina zemlja koja danas u Evropi može da organizuje ovakvo zasedanje, jer mi smo slobodna i nezavisna zemlja koja želi da sa svima gaji prijateljstvo , rekao je Vučić, poželevši dobrodošlicu učesnicima.

On je istakao da su parlamentarci deo sveta koji mora da sanja drugačije snove, sa kojima, kako je rekao, ne treba prestati.

Kako je rekao, svet dijaloga i kompromisa jeste moguć, ali je svet i dalje daleko od tog ideala, te primetio da ne važe ista pravila za sve, a o tome ko je ko odlučuju najveći.

Mi, mali narodi, ponekad smo uskraćeni i za pravdu i za novac i razvoj. Ponekad se čini da smo izolovani, ali danas se slobodarski deo sveta budi, i čini se da ljudi ponovo osećaju da je nezavisnost, suverenost i sloboda odlučivanja nešto zbog čega se vredi boriti , rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija prošla kroz mnogo ratova, ali i danas ističe da nema veće vrednosti od slobode.

Vratili smo pravo na samostalno odlučivanje, i pravo na odluke o svojoj budućnosti , rekao je Vučić.

Ocenio je da je skup jedan od najznačajnijih međunarodnih događaja u savremenoj istoriji, u kojem učestvuje 2.000 članova, iz 150 parlamenata.

Rekao je da smo u Srbiji naučili da volimo sve ljude ne samo što je naša zemlja bila deo Pokreta nesvrstanih, već što smo znali da nikada prijateljima ne okrećemo leđa, a videli smo koliko je to važno kada je nama bilo teško.

Gojković: Srbija je posvećena ciljevima i vrednostima IPU

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je u složenom vremenu u kojem živimo parlamentarna diplomatija od suštinskog značaja i da je kada su tradicionalni diplomatski mehanizmi nedovoljni, ona jedino sredstvo podrške međunarodnom dijalogu.

Gojković je rekla da joj je čast da je Beograd domaćin jubileja, 130. godina od osnivanja Interparlamentarne unije - najstarije i najveće parlamentarne porodice.

Podsetila je da je Beograd, pre 56 godina, bio domaćin 52. zasedanja Interparlamentarne unije kada su se, davne 1963. godine, okupile delegacije iz 59 zemalja sa ukupno 500 članova.

Večeras nas je četiri puta više, što govori o tome koliko su parlamenti širom sveta neprekidno radili na širenju poštovanja i poverenja naše parlamentarne zajednice. U danima pred nama, na proslavu 130. godišnjice, važno je da pošaljemo poruku o jedinstvenom duhu ove Unije i značaju parlamentarne saradnje , istakla je Gojković.

Gutereš: Za izazove današnjice potreban multilateralni svet

U suočavanju sa izazovima današnjice potreban nam je multilateralni svet sa snažnim multilateralnim institucijama, kao i univerzalno poštovanje međunarodnog prava, poručio je večeras generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji se preko video linka obratio na otvaranju Skupštine Interparlamentarne unije.

Na ovaj način izgradićemo prosperitetan i održiv svet, gde niko neće biti izostavljen. Računam na vašu kontinuiranu podršku , rekao je Gutereš.

On je pozdravio usredsređenost poslanika na međunarodno pravo, univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitom, vanredne situacije uzrokovane klimatskim promenama i ciljeve održivog razvoja.

Kao bivši poslanik znam da je vaš doprinos predstavnika građana od suštinskog značaja za brži zajednički napredak , rekao je Gutereš.

Navela je da Interparlamentarna unija ima dugu tradiciju i nemerljivo iskustvo, a istovremeno znanje i želju da se prilagođava modernim izazovima.

Zato moramo jačati saradnju unutar naše Organizacije jer se ona decenijama pokazuje kao dobar i čvrst oslonac parlamentima čitavog sveta u suočavanju sa promenljivim izazovima. Uverena sam, da će i naša generacija parlamentaraca, dijalogom i mudrom politikom uspeti da pronađe važne mehanizme za očuvanje mira u svetu i da će i zasedanje u Beogradu tome dati suštinski doprinos , dodala je Gojković.

Istakla je da je Srbija posvećena vrednostima i ciljevima Interparlamentarne unije punih 128 godina, od kada se Kraljevina Srbija priključila zajednici parlamenata 1891. godine.

Sa članstvom, razvijala se i naša parlamentarna demokratija, da bi danas Narodna skupština u pojedinim aspektima postala model drugim parlamentima u svetu , rekla je Gojković.

Navela je da će se po završetku 141. Skupštine IPU usvojiti “Beogradska deklaracija” o rezultatima generalne debate.

U okviru zasedanja, poseban akcenat daćemo obeležavanju 30 godina od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta , rekla je Gojković i sa ponosom istakla da je Srbija bila jedna od prvih zemalja koja je ratifikovala taj značajan međunarodni dokument, samo godinu dana nakon usvajanja.

Navela je da je poseban segment rada na zasedanju Skupštine IPU posvećen rodnoj ravnopravnosti i poboljšanju položaja žena.

Tom cilju posvećen je panel, povodom obeležavanja 40. godišnjice od usvajanja Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije protiv žena , rekla je Gojković.

Kako je dodala, uverena je da je ravnopravno učešće žena u društvu, političkim procesima i ekonomiji nešto što čini svet boljim i humanijim.

Tokom ovih 130 godina naša parlamentarna porodica se stalno uvećavala. Mi smo otvoreni da u nju, u periodu pred nama, primimo sve države članice Ujedinjenih nacija i dostignemo univerzalno članstvo. Nadam se da će ovo beogradsko zasedanje podstaći i druge zemlje da nam se pridruže i učine našu porodicu bogatijom, a naše mostove saradnje čvršće , dodala je Gojković.

Skupština IPU će trajati do 17. oktobra, a okupiće oko 2.000 učesnika iz oko 150 zemalja.

Otvaranju Skupštine IPU prisustvuju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, učesnici Skupštine IPU.

Centralna tema zasedanja Skupštine IPU je Uloga i mehanizmi parlamenta u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje , a poslanici će diskutovati i o rodnoj ravnopravnosti, osnaživanju mladih, odbrani ljudskih prava poslanika i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite.

Srbija je postala jedna od prvih članica IPU 1891. godine, ubrzo nakon osnivanje te međunarodne organizacije 1889. godine, a na 141. Skupštini IPU u Beogradu pored obeležavanja 130 godina postajanja IPU biće obeležena i 70. godišnjica Ženevskih konvencija koje su bile temelj humanitarnog prava zaštite u oružanim sukobima.

Ovo je drugi put da će Beograd biti domaćin Skupštine IPU, nakon što je 52. Skupština te međunarodne parlamentarne organizacije održana u glavnom gradu Srbije, odnosno tadašnje Jugoslavije, 1963. godine.

IPU je globalna organizacija nacionalnih parlamenata, osnovana pre 130 godina kao prva multinacionalna politička organizacija na svetu u cilju osnaživanja saradnje i dijaloga među državama.

Danas IPU obuhvata 179 nacionalnih parlamenata i 12 regionalnih parlamentarnih tela i promoviše demokratiju i pomaže parlamentima da postanu jači, mlađi, rodno ravnopravniji i različitiji.


rtv.rs Javna Medijska Ustanova Jmu Radio-televizija Vojvodine
svet gojkovi skuptine rekao dijaloga godina kompromisa srbija unije danas godine interparlamentarne

User comments